Köpek Yıkama

Birçok köpek sahibi siz de köpeğinizi ne zaman yıkayacağınız, nasıl yıkayacağınız gibi sorularla boğuşuyor olabilirsiniz. Köpeğinizi nasıl yıkayacağınızı bir kere öğrenmeniz ve sürekli olarak mevsimlerde bu rutinleri değiştirerek, köpeklerinizi yıkamanız yeterli olacaktır. Köpek yıkamak aslında köpeğin suya alıştırılmaması durumunda epey can sıkıcı olabilmektedir.

Bundan dolayı da banyo yapma sırasında garip davranan, sudan kaçan veya banyo yaptırmak istediğinizde hırçınlaşan köpekleriniz için öncelikli olarak banyoya alıştırma, suya alıştırma gibi etkinlikler yapmanız gerekmektedir. Köpeklerin birçoğu suya bayıldığı gibi diğer birçoğu da suyu sevmeyebilmektedir. Eğer suyu sevmeyen ve banyo yapmaktan sürekli olarak kaçan bir köpeğiniz varsa banyo için eğitimi acilen vermeniz gerekmektedir.

Köpeği Banyo Yapmaya Alıştırma

Köpeğinizin banyo ile arası pek iyi değilse ve su değdiğinde bile bir irkilme meydana geliyorsa durumunuz ne kadar zor olursa olsun sabırlı olarak bu durumu değiştirebilmeniz mümkündür. Köpeğinizin banyoya alışabilmesi için banyoda korktuğu herhangi bir diğer ürünü de dışarı çıkarmanız veya saklamanız da gerekebilmektedir. Banyoda bulunan çamaşır makinesinden, süpürgeden veya çok ses çıkaran herhangi bir şeyden etkileniyor olması olası olduğu için bu tür durumları engelleyebilmek için köpeğinizin neyden hoşlanıp hoşlanmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer banyoda hoşlanmadığı bir ses veya hoşlanmadığı bir şey varsa bu ürünleri kaldırarak, köpeğinizin banyoya alışmasını yavaş yavaş başlatabilirsiniz.

Banyo içerisinde korktuğu herhangi bir şeyin tespitinin ardından, köpeğinize banyo yapılacak alandan da korkmaması gerektiğini öğretmeye başlayabilirsiniz. Köpeklere duş kabini içerisinde korkulacak bir şey olmadığını göstermeye başlayarak, köpeğinizin bu alanda çekinmeden hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Köpeği yıkama ritüeline alıştırdıktan sonra ise detaylı bir şekilde temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.

Köpek Pati Yıkama ve Temizleme

Köpek yıkama dışında en önemli şeylerden bir tanesi de pati temizliğidir. Yürüyüşten getirdiğiniz köpeğinizin eve o patiler ile basmasını istemez ve içeriye girerken ayaklarının temiz olmasını isteyebilirsiniz. Böyle anlarda da sürekli olarak köpeğinizi yıkayamayacağınız için pati temizleme işlemini her yürüyüş sonrasında gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Köpeğinizin patileri yürüyüş sırasın her türlü mikrobu barındırabileceği için patilerin içine kadar her alanın eve giriş sırasında temizlenmesi gerekmektedir. Eğer pati dışında vücutlarında da oldukça kirlilik varsa mesela bir çamura girdiyse veya oldukça kirli bir suya girdiyse o zaman da köpeğinizi yıkamanız gerekmektedir.

Köpeğinizin patilerinin içerisinin her yürüyüş sonrasında nemli bir bez ile temizlenebilmesi mümkündür. Bu nemli beze hiçbir şekilde köpek için yararlı olmayan bir deterjan dökmemeli ve köpeğinizin patilerine zarar vermemelisiniz. Sadece nemli bir bez veya bir kovaya doldurulmuş köpek şampuanlı, sabunlu kovaya patilerini batırarak temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Pati temizleme işlemi de köpek yıkama işlemi gibi yine ılık su ile köpeği yakmayacak veya köpeği üşütmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.

Köpeğinizin pati temizleme işlemlerini gerçekleştirdiğiniz zamanlarda da düzenli olarak yıkamasını gerçekleştirebilmeniz yeterli olmaktadır. Çok fazla yere temas edebilen köpekleri, mevsimsel olarak 4 ila 6 hafta arasında banyo yaptırabilirsiniz. Bu tamamen köpeğinize ve mevsime göre değişiklik gösterebilmektedir. Banyoda köpekler için olan şampuan, sabun ve diğer ürünleri kullanmalı, insanlar için olan banyo lifi veya keselerin kullanılması köpekler için uygun olmadığı için her ürün köpeğe uygun olmalıdır.

Köpek yıkama sırasında ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer şey de suyun derecesidir. Köpeğinizi aşırı sıcak suda veya soğuk suda yıkarsanız o zaman köpeğinizi banyodan bir o kadar uzaklaştırabilirsiniz. Bunu istemiyorsanız o zaman köpeğinizi yıkarken köpeğiniz için kullanacağınız ürünlere ve su derecesine dikkat etmeniz gerekmektedir.